A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Рогатинської міської ради

Важливість вакцинації

Дата: 30.08.2021 14:49
Кількість переглядів: 13

На даний час в Україні активно проводиться вакцинація населення від COVID-19. Коронавірусна хвороба особливо небезпечна для людей похилого віку, вагітних жінок, людей, що мають хронічні захворювання. Для організації безпечного і ефективного навчання особливо важливою є вакцинації педагогічних працівників. Щеплення здійснюють вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna.

Усі зареєстровані вакцини є безпечними та ефективними, що підтверджується численними науковими дослідженнями. Більшість людей, що негативно налаштовані проти вакцинації акцентують увагу на поствакцинальних реакціях. Проте, ці реакції є цілком передбачуваними і означають лише одне – організм відреагував на введення вакцини та почав формувати імунітет проти хвороби. Найчастіше зустрічаються такі реакції як підвищення температури тіла, біль, набряк чи почервоніння в місці ін’єкції, головний біль. Ці симптоми є тимчасовими і минають за 1-2 дні. При підвищенні температури після введення вакцини рекомендується прийняття жарознижувальних засобів, але після консультації з сімейним лікарем.

 

За даними дослідження, вакцинація знижує ризик госпіталізації та тяжкого перебігу захворювання і ризику захворіти на COVID-19. Це важливі переваги вакцинації, які повинна зрозуміти кожна людина. Щодо нового штаму «Дельта», який виявлено на території України, вакцини також ефективні, незважаючи на те, що коронавірус штаму «Дельта» є агресивнішим і призводить до тяжчого перебігу хвороби.

 

Для свого здоров’я рекомендуємо вакцинуватися в найближчі терміни. Для цього зверніться до сімейного лікаря, який надасть вам усю інформацію, що вас цікавить. Для подолання пандемії важливо досягнути колективного імунітету – стану при якому більшість населення вакциновано і рівень захворюваності наближається до нуля. В свій час, завдяки вакцинації подолано поширення натуральної віспи та поліомієліту.

 

В Україні у разі виходу області з зеленого рівня епідемічної безпеки будуть відкритими для відвідування лише ті заклади освіти, в яких щонайменше 80% персоналу будуть повністю вакциновані. Наразі щеплених освітян замало, щоби провести навчальний рік у звичайних та безпечних умовах при новому спалаху коронавірусної хвороби.

При будь-яких сумнівах чи ваганнях отримуйте інформацію щодо вакцинації на офіційних джерелах(наприклад, сайт Міністерства охорони здоров’я України) та у свого сімейного лікаря. Зупинити поширення COVID-19 ми зможемо тільки тоді, коли кожний із нас усвідомить, що вакцинація несе більше користі, ніж ризиків та прийме рішення піти і зробити щеплення.

 

Підготував лікар-епідеміолог Рогатинського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Кушнірук Всеволод Богданович.


« повернутися

Вхід для адміністратора