A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Рогатинської міської ради

Діалоговий захід з питань освіти

Дата: 02.07.2021 09:47
Кількість переглядів: 9

1-2 липня 2021 року у м. Івано-Франківськ проходить Діалоговий захід з питань освіти. Захід відбувається в рамках Ініціативи «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», що реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», метою якого є обговорення актуальних питань діяльності органів місцевого самоврядування у сфері освіти, стратегічного планування мережі закладів освіти, фінансової автономії закладів освіти та формування пропозицій їх вирішення.

Участь у заході взяли Виконавчий директор Асоціації міст України, представники Міністерства освіти і науки України, Державної служби якості освіти України, Департаменту освіти Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, громадських організацій та закладів освіти, а також Освітній омбудсмен, керівники (представники) виконавчих органів з питань освіти міських, селищних, сільських рад, громадські організації.

Під час першої панельної дискусії на тему «Забезпечення якості й доступності повної загальної середньої освіти на місцевому рівні» з доповідями виступили заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук, керівник експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення та децентралізації в освіті Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН Володимир Божинський, освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, заступник начальника управління – начальник відділу інституційного аудиту управління  Державної служби якості освіти у Полтавській області Леонід Мироненко.

Друга панельна дискусія «Моделі формування освітньої мережі, що відповідає запиту територіальних громад та державній освітній політиці (досвід великих і малих громад)» розпочалася з виступу заступника Івано-Франківського міського голови Вікторії Дротянко. Також з доповіддю до обговорення долучилася начальник відділу освіти Рогатинської міської ради Галина Романко, яка наголосила, що громада повністю відповідає за надання освітніх послуг на своїй території. Щоб процес надання цих послуг бува ефективним, треба поставити перед собою мету, досягнення якої прагнутиме рада громади. В Україні триває реформа у сфері середньої освіти. Вона докорінно змінює її філософію, зосереджуючи увагу на дитиноцентризмі, особистісно- орієнтованому навчанні, впровадженні інноваційних методів, партнерстві поміж усіма суб’єктами освітньої політики, безпеці та відсутності дискримінації в закладі освіти. Такі глобальні завдання знайдуть своє відображення і на локальному рівні, тому розвиток освіти у громаді здійснюється при спільних зусиллях міської влади і громади.

Друга частина Діалогового заходу відбулася у Католицькому ліцеї святого Василя Великого. Експерт "U- LEAD" з Європою Інна Святна та директор Школи І-ІІІ ст. № 259, м. Києва Олександр Юрко розповіли про впровадження фінансової автономії закладів освіти у територіальних громадах.

Аналітичний огляд результатів дослідження PISA, ЗНО з математики 2021 та підручників  математики у формуванні ключових компетентностей і наскрізних умінь учнів здійснила засновниця ГО «Центр освітніх реформ «НАШІ ДІТИ» Тетяна Роєва.

У ході дискусій звучали питання від представників громад, вони обмінювалися досвідом та озвучували різноманітні шляхи вирішення проблем галузі освіти.




« повернутися

Вхід для адміністратора